Bătrânul și masca murdară

Am fost să cumpăr câte ceva de la prăvălia mea din cartier.

Un bătrân de 87 de ani se învârtea, dragul de el, pe lângă rafturi. Cuminte, atent să nu lovească pe cineva în mersul lui împovărat de ani, având într-o mână o sacoșă goală din pânză, cred că la fel de bătrână ca el. M-am uitat pentru o clipă în ochii lui și l-am văzut purtând o mască mai murdară decât cârpa cu care ștergi pe jos. Nu mai era albastră. Era neagră.

Am cumpărat 5 măști și i le-am dat, rugându-l să o schimbe pe a lui, că mai rău îi face. A fost atât de uimit, că mi-a zis “bogdaproste”. Am fost și eu atât de surprinsă, că mi s-a așezat un nod în gât. M-am dezmeticit brusc și i-am spus că nu i le dau de pomană, i le fac cadou. Nu vreau să am parte de mască și pe lumea cealaltă.

Le-a primit și le-a așezat cu grijă în sacoșă. Cred că, în cumsecădenia lui, a vrut să se scuze pentru masca “neîngrijită”: am rămas singur, mi-a murit băbuța acum două săptămâni – mi-a răspuns. Mi-aș fi pus masca și pe ochi, ca să nu mi se vadă lacrimile.
M-am întors la legumele mele, dar îl vedeam cu coada ochiului.

După ce s-a mai uitat prin vitrine, a vrut un iaurt. “Atât”, i-a răspuns vânzătoarei. Am rugat-o pe doamna să-l treacă tot pe bonul meu. Mi-a mai spus o dată “bogdaproste”. De data asta i-am răspuns “să fie primit”.

Și-acum mă-ntreb, ce fac nemernicii ăștia care administrează banii pe care ni-i iau cu japca sub formă de taxe și impozite și care aruncă cu ei în stânga și-n dreapta de 8 luni încoace?? Paturi la TI nu avem, spitale de carton au făcut, teroare au băgat în noi, amenzi primim, dar n-au fost în stare nici măcar să facă să ajungă la bătrâni ca acesta niște nenorocite de cârpe, așa cum au trâmbițat pe toți pereții?

Autor: Cristina Popa

Facebook Comments

No Comments

Post a Comment