Ce vină are Horeca?

Ce vină are Horeca în toată povestea asta? Hai că Biserica înțelegem – vrea să trezească adormiții și nu dă bine, că de, oamenii e musai să rămână în beznă. Dar Horeca? Ce aveți mă cu bieții deținători de restaurante, cafenele, ceainării și alte locuri faine unde ne găsim cu toții, câteodată, liniștea? Cu ce v-au greșit? Și de ce îi închideți pe ei și nu “sfântul Mall”? De ce nu dați shut down la market-uri, mai ales la alea hiper, în care se înghesuie zilnic mii de “ucigași”?

Am tot stat așa să mă gândesc de ce-or fi ăștia așa de vinovați. Apoi, ca lovită de-un adevăr crâncen peste ochi, mi-am dat seama. Păi stai, nenică, ăștia în majoritate sunt români; sau cel puțin au business-ul născut și crescut aici, în România. E clar acum. Demult știam că puterea nu-și iubește poporul, însă acum e din ce în ce mai limpede.

Să vă prezint niște cifre, regăsite pe blogul lui Tudor, apoi căutate de mine în Goagăl cu multă curiozitate: cică înainte de era Covid, Horeca însemna 40.000 de societăți comerciale cu capital 100% românesc. Cu o cifră de afaceri de 5 mld euro și aproximativ 400.000 de angajați. Las mai jos și două imagini de pe blogul lui Tudor:

Aici nu mai pui faptul că Horeca momește turistul, că tot Horeca încurajează producția locală de alimente, mii de restaurante din întreaga țară alegând ca materie primă, măcar o mică parte, produse autohtone. Deci dublă lovitură pentru români – de la producători, la procesatori, vânzători și consumatori. Triplă chiar, dacă e să calculăm și job-urile conexe: în curățenie și întreținere, contabilitate, salubritate șamd.

Deci ce aveți, mă, cu Horeca? Ce aveți cu românii? De ce sabotați fix afacerile 100% autohtone, favorizând tot mereu giganții cu francize care se îmbogățesc pe cârca unui guvern impasibil? Are rost să mai zicem că taxele date la stat de Horeca și normele de igienă impuse depășesc orice limită a bunului simț? Nu vă mai plac banii de la Horeca? Cine dictează toate aberațiile astea? De ce restaurantele? De ce, mă?

Și repet, cu aceeași silă ca înainte de alegeri, bine că ne lăsați să mergem la vot, acolo unde totul e steril, totul curat, totul impecabil.

Curat-murdar.

Autor: Adriana B.

Facebook Comments

No Comments

Post a Comment