Cum rahat am ajuns aici?

Sunt multe întrebări care mă frământă, dar nici măcar una nu o bate pe asta, cum naiba am ajuns aici? Nu vorbesc despre noi, românii, ci despre noi, oamenii. Explicații puerile avem multe, slavă Domnului, că deh… e ceva în ADN-ul nostru care ne face sa găsim o explicație logică la absolut orice prostie. Să nu uităm că există oameni capabili să îți explice absolut logic că pământul este plat, nu am ajuns pe lună, Iisus le-a vorbit lor direct sau chiar că reptilienii sunt printre noi și ne vor invada în cel mai scurt timp. Au argumente, dovezi și nu în ultimul rând, extraordinar de mult timp liber. Inițial am ignorat complet subiectele acestea, mereu am spus că fiecare dintre noi este dator să își pună întrebările chiar care contează, cum este cea din titlul acestui articol. Dar ce ne facem dacă inclusiv aceste subiecte fac parte din totalul de factori care conduc omenirea, așa cum o știm noi, pe ultimul drum? Să fie oare aceste conspirații parte din problemă? Eu cred că da…

DIVIDE ET IMPERA. Acest dictat care a stat la baza atâtor invazii, preluări de putere, povești, filme sau cărți, este probabil cel mai cunoscut dintre toate și cu toate astea este și cel mai ignorat dintre ele. Avem tendința de a crede că am evoluat atât de mult încât lucrurile astea nu se mai aplică, doar nu s-or folosi aceleași tertipuri ieftine din antichitate și în ziua de azi, nu? Ba uite că da, pentru că atunci când reușești să dai zoom out și să te uiți la realitatea care ne înconjoară fără ochelarii de cal pe care societatea ne forțează să îi purtăm încă de mici, vei vedea că ce se întâmplă acum pe plan global este visul umed al oricărui dictator, toată lumea se ceartă cu toată lumea și mai nimeni nu se uită în jur, toți au privirea ațintită asupra ”dușmanului”. Cine este dușmanul? Sincer să fiu, la întrebarea asta nu am un răspuns. Știu însă cine NU este dușmanul. Dușmanul nu este cel cu care tu te cerți, cel pe care tu il disprețuiești, cel din proximitatea ta. Nu. Ăla este doar pionul folosit pentru ca mintea ta să nu se uite în direcția potrivită, nu trebuie să fii un geniu pentru a-ți da seama că suntem despărțiți la nivel de etichetă, etichetă tatuată adânc în creierele noastre prin știri, filme și avalanșa de informații la care suntem expuși. Creștinul se ceartă cu musulmanul, cu ateul și chiar și cu alt creștin pentru că nu este la fel de creștin ca el. La fel și musulmanul, ateul, agnosticul, ateul, satanistul, hipsterul, bogatul, săracul, etc. TOATĂ LUMEA SE CEARTĂ CU TOATĂ LUMEA. De ce? Al cui este interesul ca noi, oamenii de rând, să nu ne putem înțelege între noi?

Nu te aștepta să îți dau un răspuns, pentru că nu îl am, nu îl avem nici unul dintre noi. De presupus, da, am si eu presupunerile mele și cu siguranță le ai și tu pe ale tale. Însă, oricât de interesant ar fi să înșiri nume despre care nu știi nimic cu adevărat, indiferent dacă vorbim de Soros, Rothschild sau Rockefeller, adevărul este că nu știm nimic cu siguranță și nici nu vom știi până când nu vom adresa în cor întrebările potrivite. Prima dintre ele și una dintre cele mai importante este simplă, cum am ajuns aici? Dacă ne uităm la evoluția lucrurilor, la felul în care oamenii de dinaintea noastră își imaginau lucrurile și comparăm cu situația în care ne găsim astăzi putem vedea clar că undeva, ceva a fost făcut greșit. Ce faci când greșești? Te oprești și îți analizezi pașii făcuți, apoi cauți sursa problemei pentru că doar așa o vei putea remedia. Exact asta cred eu că trebuie să facem în primul rând și noi, oamenii, trebuie să ne oprim din ceartă, să ne uităm în jur și să vedem în primul rând dacă avem de ce sau pe ce să ne certăm.

Scriu acest articol din prisma omului care și-a apărat mereu punctul de vedere, care s-a certat inclusiv cu familia pentru crezul său și care peste trei decenii a crezut că le știe pe toate. Am greșit. Iar momentul în care am realizat că am greșit a fost și cel în care ochelarii de cal au căzut și am început să văd. Mi-a luat trei ani pentru a-mi face curaj să pornesc la drum dar uite-mă aici, gata să încerc să fac lucrurile altfel. Nu mai vreau să mă cert cu nimeni, nu am de ce. Dar mi-am făcut o țintă nu din a oferi „răspunsuri și soluții salvatoare” (d-ăștia avem destui), ci din a te face să-ți pui întrebări și să-i faci și pe alții să facă același lucru. Doar când suficient de mulți dintre noi vor întrerupe vacarmul certurilor la nivel global și vor face liniște, doar când vom adresa întrebările potrivite vom reuși să știm mai multe. Cel mai important lucru pe care îl poți face astăzi pentru tine și viitorul tău și al copiilor tăi, este să taci, să ierți și să vezi cum îți va schimba asta viața. Ai ceva cu Biserica? Ignoră. Ai ceva cu persoanele gay? Ignoră. Interlopii te sperie? Ignoră. Politica este cea care îți ridică tensiunea? Închide televizorul. Ascunde-te în tine, gândește-te la ce griji ai cu adevărat și vezi cât timp ai acordat acelor griji și cât unora asupra cărora nu ai nici o putere. Atunci vei ști….

Autor: Daniel Milea

Facebook Comments

No Comments

Post a Comment